måndag 16 mars 2009

Räksoppa deluxe

Idag ska jag göra världens godaste räksoppa. Receptet kommer ursprungligen från en bok som heter "Fisk är inga konstigheter" som är en samling fiskrecept av ett antal kända svenska kockar. De är Anders Dahlbom, Fredrik Eriksson, Karin Fransson, Christer Lingström, Leif Mannerström, Katja Palmdahl, Berit Paulsson, Roland Persson, Bengt Sjöström Och Ulf Wagner.

Just vem som gjort det här receptet kommer jag tyvärr inte ihåg, men det gör den inte mindre god.

Receptet för 4 portioner:
  • 500 g räkor med skal
  • 2 morötter
  • 1/2 fänkål
  • 1 tsk matolja
  • 2 tsk tomatpuré
  • 4 dl grädde
  • 4 dl mjölk
  • 1-2 msk Maizena
  • peppar och ev salt
Börja med att skala räkorna, lägg skal och räkstjärtar var för sig. Skiva grönsakerna fint och fräs dem utan att de tar färg. Lägg i räkskal och tomatpuré, låt fräsa en minut. Häll på vatten så det täcker och låt sjuda ca 10 min. Sila av fonden och häll tillbaka den i kastrullen, låt den koka tills hälften av vätskan återstår. Häll i grädde och mjölk. Koka upp soppan, smaka av med peppar och ev salt, red av med Maizena utrört i lite vatten. Servera med de skalade räkorna i soppan.

Den är ganska mäktig, beroende på vilken typ av grädde man använder, men den är otroligt god.

Använd givetvis färska räkor för bästa resultat.

Enjoy..